Werkterrein > Loopbaanadvies

Specialist in loopbaanadvies

Werk is niet langer de stabiele factor die het lange tijd geweest is. Het gebeurt nog maar zelden dat iemand zijn hele leven in dezelfde functie of in hetzelfde bedrijf blijft werken. Men moet zich steeds opnieuw aan veranderende omstandigheden aanpassen en zijn loopbaan zelf vorm geven. Deze veranderingen vragen om ‘biographicity’: het vermogen nieuwe en verwarrende ervaringen te integreren in de eigen biografie. Een verhaal helpt om zowel samenhang als eigenheid te ontwikkelen in je loopbaan en leven.

De effectiviteit van iedere organisatie begint bij de mensen die er werken. APPA Bedrijfspsychologie gelooft daarom in het belang van persoonlijke ontwikkeling. De eerste stap daarin is zelfbewustzijn. Weten wie u bent en hoe u op situaties reageert maakt krachtig en doelgericht. Een loopbaanadvies kan daarin enorm ondersteunen.

Doen waar je hart ligt.
Zijn wie je bent.

Loopbaancounseling

De taak van loopbaancounseling in deze tijd richt zich steeds meer op het ontwikkelen en herstellen van een gevoel van continuïteit waarmee veranderingen mogelijk zijn zonder een verlies van identiteit. We maken gebruik van de theorie van Savickas. De praktische vertaling is het ‘career story interview’.

Het verhaal speelt hierin een belangrijke rol. Door middel van een levensverhaal kun je breuklijnen in je leven van betekenis voorzien. Bij een breuklijn kan je denken aan bijvoorbeeld: ontslag, echtscheiding, pensioen, et cetera.

Savickas is ervan overtuigd dat ieder mens binnen zijn leven en loopbaan een persoonlijk thema uitwerkt. Het levens- of loopbaanthema biedt een voor ieder mens uniek recept om tegenslag te overwinnen. Savickas verwijst hierbij naar verwante denkbeelden van psychologen als Adler, Jung en Frankl. Savickas beschouwd de loopbaan in eerste instantie als een psychologische taak: “progressieve realisatie van de eigen heelheid (‘wholeness’).”

Savickas’ methode

Savickas’ methode bestaat doorgaans uit drie tot 4  gesprekken. Dit lijkt ook de kracht te zijn: een sterk gestructureerde en systematische methode, inclusief specifieke vragen en aanwijzingen. De methode is primair gericht op (zelf)inzicht. Als je weet wie je bent, en wat jou drijft, weet je ook waar je naar toe wilt, en hoe je daar moet komen. De puzzelstukjes vallen in elkaar. Je wordt de held van je eigen verhaal.

Extra leesmateriaal