Kennismaking > APF consultant

Muziek is emotie, raakt je hart en brengt je in beweging. Muziek brengt mensen samen. Dat muziek ook gezond maakt is minder bekend. Muziek is goed voor lichaam en geest. Het positieve effect van muziek op onze gezondheid is overtuigend bewezen.

Erkende luistertherapie

Drs. Tonny van Kempen volgde de opleiding tot Audio Psycho Fonologie (APF) consultant in St. Truiden (België) en is aangesloten bij het internationale netwerk MBL, ook in St. Truiden. Dit netwerk voert continu wetenschappelijk onderzoek uit naar de luistertherapie en houdt zich bezig met de doorontwikkeling van apparatuur en klankmateriaal.

Door haar lidmaatschap van MBL blijft Tonny van Kempen altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan zij zich steeds weer bijscholen.

“Nicht sehen trennt den Menschen von Dingen,
nicht hören trennt den Menschen vom Menschen.”

Immanuel Kant

Snelste toegang tot gevoel

Bij volwassenen is muziektherapie de snelste toegang tot hun gevoel. Veel problematiek waar muziektherapeuten mee werken heeft te maken met het moeilijk in contact komen met emoties. Bij trauma’s bijvoorbeeld, is er vaak muziek die helpt om deze te verwerken. Muziektherapie wordt bij volwassenen op vele fronten ingezet: bijv. tegen depressie, de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen, agressieregulatie problematiek, angststoornissen etc.

Muziektherapie kan herinneringen levend houden, omdat je met muziek die gekoppeld is aan gebeurtenissen uit het verleden deze weer terug kunt halen. Ouderen hebben ook veel met verliezen te maken, en muziektherapie maakt het verlies beter draagbaar, omdat je er, bijvoorbeeld door passende muziek te beluisteren, wat afstand van kunt nemen en het een plek kan geven. Door met muziek bezig te zijn blijven ouderen vitaler en hebben ze meer plezier in het leven. Muziektherapie wordt veel toegepast bij Alzheimer en dementie, vaak kunnen mensen dan nog wel oude liedjes zingen, terwijl spreken al veel moeilijker wordt. Ook bij Parkinson worden goede resultaten bereikt, doordat er o.a. soepeler bewogen kan worden dankzij muzikale impulsen.

Extra leesmateriaal